Paketbeskrivning Timmerflotte 7 dygn, 50 km

IMG_1367

Dag 1: Start och information

Samling senast klockan 17.00 i Gunnerud. (Samling = det datum som står på bekräftelsen). Här får ni den utrustning som ni har beställt för er timmerflottfärd samt kartor med ledbeskrivning för möjliga vandringar. Vi ger er information om timmerflottbygget, färden på älven och allemansrätten. Ni övernattar första natten i Gunnerud.

IMG_1356

Dag 2: På morgonen

På morgonen (ca kl. 8.00), åker ni med vår transport till byggplatsen vid Branäsäng, ca 1,5 timmar norr om Gunnerud. Om ni rest med bil till Gunnerud, kör en av er bilen till Björkebo – slutstationen för timmerflottfärden. Ifrån Björkebo åker den personen också med vår transport vidare till byggplatsen.

IMG_4012

Dag 2: På byggplatsen

På strandkanten ligger de tre meter långa stockarna färdiga att, enbart med hjälp av rep, byggas samman till en stadig timmerflotte. Ni rullar/bär ner stockarna till vattnet och bygger själva timmerflotten i vattnet, eftersom den väger mellan 1,5 och 2 ton när den är färdig. Sakkunnig instruktör finns tillgänglig på byggplatsen. När ni byggt klart er 9 m² eller 18 m² stora timmerflotte (beroende på hur många personer ni är) förtöjer ni den vid strandkanten och slår upp ert tält på anvisad plats för övernattning.

540B1710

Dag 3: Vandring och avfärd på älven

Här kan ni börja dagen med en vandring från byggplatsen till toppen av Branäsberget. Sträckan enkel väg är bara ca 3,5 km, men höjdskillnaden är drygt 400 meter. Delar av leden passerar genom ett naturreservat som domineras av gammal granskog där man bland annat kan finna den rödlistade laven långskägg, som idag bara finns kvar i skogar som aldrig blivit kalavverkade. Det är en ganska tuff vandring, men ni har tid att ta det lugnt och från toppen är den milsvida utsikten över Klarälvdalen och bergen i fjärran mödan värd. När ni är tillbaka efter vandringen börjar ni er färd med timmerflotten. Om ni väljer att inte göra denna vandring startar ni er timmerflottfärd tidigare på dagen.

Zweden-Värmland-TimberRafting-BjornSnelders-6

Dag 3-8: Övernattning

Övernattning sker i tält på väl förtöjd timmerflotte eller i land där ni själva finner en lämplig plats enligt allemansrätten. Mot slutet av turen finns också två campingplatser som erbjuder stugor och tältplatser. (Kostnad för detta tillkommer) Notera dock att bor ni på Klarälvens Camping,  ingår det två nätter i eget tält (eller tält som ni hyrt av oss). Kanoten som ingår i grundutrustningen är en god hjälp för er när ni vill komma in till land för att slå läger för natten, göra strandhugg, vandra eller för att besöka någon lanthandel och fylla på matförrådet.

IMG_4625

Dag 3-8: Äventyr på färden

Klarälvens jämna meanderlopp är helt unikt. Att låta er timmerflotte sakta flyta med strömmen från en kurva till nästa gör att ni befinner er i en fantastisk naturupplevelse. Klarälven är otroligt rik på sand vilket ni kommer att ha glädje av när ni badar, men sanden skapar också utmaningar. På sina ställen bildar sanden så kallade sandbankar som kan ligga precis under vattenytan, utan möjlighet att upptäcka i förväg. Att fastna på sandbankar hör till vardagen när ni åker timmerflotte, om det inte är högt vattenstånd. Stenar, bakvatten mm är andra utmaningar som ni möter på färden.

natural-3048548_1920

Dag 3-8: Älven och djuren

Eftersom strömmen är er motor, är farkosten helt tyst. Det gör å ena sidan chansen att få syn på vilda djur ökar. Å andra sidan befinner ni er i Klarälvdalen, en kulturbygd, där det bor människor och har gjort så i många hundra år. Det har historiskt sett varit gynnsam mark att bedriva jordbruk på. Ännu idag finns det några kvar som brukar marken med odlingar och betesmark. Det vilda djur som är störst chans att få syn på är bävern, som till största del lever i och i anslutning till vattnet.

Flo§fahrt Schweden 2003

Dag 3-8: Fiska middagen?

Att fiska upp middagen är en dröm som många vill uppleva. Ni kan köpa fiskekort i Gunnerud och gärna prova fiskelyckan under färden, men räkna inte med att middagsmaten kommer från vattnet för många dagar. Passa i stället på att gynna de lokala lanthandlarna som finns på några platser längs färden.

IMG_9840

Dag 5: Vandring och timmerflottfärd

Ni lägger ju själva upp era dagsetapper med timmerflotten, men dag 5 kan vara lämplig för en vandringstur längs Fämtån. Från Klarälven är det ca 800 meter till Fämtfallen, en sträcka med vattenfall med en höjdskillnad på 44 meter. Från fallen går det en vandringsled som följer Fämtån och den kanjon som har bildats med ett största djup på ca 60 meter. Ca 4 km uppströms går en hängbro över till andra sidan älven. Leden följer sedan älven nedströms tillbaka till botten av fallen. En fin och omväxlande led med storslagen natur. När ni är tillbaka från vandringen fortsätter ni er färd med timmerflotten samma dag.

DJI_0419

Dag 7: Övernattning på Klarälvens Camping

Beroende på hur ni väljer att lägga upp era dagsetapper kan det finnas möjlighet för er att dag 6 eller 7 ankomma till Klarälvens Camping där ni går iland och slår upp era tält. Det ingår två nätters boende i eget tält på Klarälvens Camping, om så önskas. På campingen finns det faciliteter som toaletter, kök och duschar(extra avgift tillkommer). Dag 7 kan ni göra ett uppehåll i timmerflottfärden för en lugn dag. Det finns en kort vandringsslinga/naturstig i direkt anslutning till campingen. Det finns också en vedeldad bastu som ni kan hyra.

IMG_3960

Dag 8: Färden avslutas

Vid slutmålet i Björkebo, där ni har er bil parkerad om ni reste hit med bil, river ni er timmerflotte och lämnar tillbaka den hyrda utrustningen före kl. 17.00.

Om ni anländer till Björkebo tidigt på dagen och inte har bråttom efter att ni har rivit flotten, rekommenderar vi ett besök i naturreservatet Fänstjärnsskogen. Detta förutsätter att ni har parkerat er bil i Björkebo. Reservatet ligger cirka 20 minuters bilfärd från Björkebo. Fänstjärnsskogen präglas av mycket gammal skog med höga naturvärden, där endast små avverkningar har gjorts. Under 1700- och 1800-talen påverkades skogen av otaliga bränder, och spår av dessa kan fortfarande ses idag. Många av tallarna har en medelålder på 200-250 år, men det äldsta levande exemplaret är hela 600 år gammalt! Det finns en vandringsslinga som är cirka 5 km lång, med start och slut vid parkeringen. I utkanten av reservatet, en kort avstickare bort, ligger en gammal flottarkoja där det är perfekt att njuta av sin matsäck.